Sofi Tukker – Veseli neo-hipsteraj na raznim jezicima, u šarenom ruhu

10.06.2023.

Kada pomislimo o najefikasnijim pop-bendovima današnjice, veoma često ćemo, kao i tokom osamdesetih, pomisliti na dvojce.

Tada je bilo popularno „lomiti granice“ toga šta čini bend, pa su se „nepotpuni“ bendovi, potpomognuti najnovijim dostignućima onog doba, kao što su sintisajzeri, matrice i ritam mašine, nizali kao na traci: pomenimo samo Eurythmics ili Yazoo. A onda su, tokom devedesetih, grunge rokeri i britpoperi, a kasnije, u 21. veku, i nosioci indie-revivala vratili sve u „potpuni bend sa svim članovima“ i izgledalo je kao svojevrsna „jeres“ reći da… nemate baš sve instrumente u bendu. A onda su došli hipsteri, La Roux, MGMT, Empire of the Sun i mnogi drugi, a gde su hipsteri, tu i su i post-hipsteri, ili neo-hipsteri, ako ih tako možemo nazvati. Među njih svakako spadaju i Sofi Tukker, ili, kako oni vole da se pišu, SOFI TUKKER. (Ne vičite, čuli smo vas!)

Sofi Tukker launches into EXIT Universe 2023!

Kada je pre nekoliko godina Sofi Tukker „osvojila“ svetski radijski etar, 90 odsto ljudi jeste mislilo da je to jedan izvođač, odnosno izvođačica. Međutim, to je dvojac koji čine Sophie Hawley-Weld i Tucker Halpern, dakle, bend je dobio ime po njihovim vlastitim imenima, ukomponovanim tako da zvuče kao jedno sasvim logično ime, budući da je Tucker zapravo… prezime. A zašto čudno spelovanje? Pa, u eri pretraživanja na Google-u i YouTube-u, veoma je teško naći neki iole generičkiji pojam, pa bi tako verovatno pretraga „Sophie Tucker“ dala gomilu sredovečnih žena ili studentkinja iz svih delova anglofonog sveta, a Sofi Tukker je, nepogrešivo – američki pop artist. Ako mi ne verujete, pogledajte ovaj trend koji potiče još od „Beatlesa“ i „Monkeesa“ (umesto „Beetles“ i „Monkeys“) ili, prosto, pogledajte kako svoje umetničko ime piše Džipsii. Sa namernom greškom – lakše vas je naći u ovoj šumi svega i svačega.

Elem, Sofi Tukker se u ogromnoj meri naslanja na „coolness“ hipstera sa kraja prve i početka druge decenije ovog veka, gde se gotovo ironično, ali u isto vreme i vrlo ozbiljno, uzimaju i recikliraju teme iz bliže i dalje prošlosti ili bližeg i daljeg okruženja. Sama činjenica da je Sophie odrasla u Nemačkoj i mislila prvenstveno na tom jeziku, a zatim studirala u Italiji i, opet, mislila na tom jeziku, pa zatim živela u Rio de Žaneiru i… (pratite obrazac, da ne ponavljam), čini je zanimljivom autorkom koja voli da ubaci „belosvetske“ teme u svoju muziku, pa čak i lingvistički.

Iako je bend iz Majamija, zbunio je svet svojom pesmom Drinkee (brazilski sleng za „piće“ – „drinque“), otpevan na savršenom brazilskom portugalskom, praćen šarenim videom. Ta pesma je i bila munjeviti proboj na top liste još 2017. i donela im je mnoštvo nominacija i nagrada iste godine, a sledili su Matadora“ (opet portugalski), a zatim anglojezični singlovi Awoo“, Best Friend“, „F*ck They“ (pa valjda je „them“, Sophie?), Good Time Girl, kao i Batshit“, „Swing“ (opet nezaobilazni portugalski)i Purple Hat“ sa Charlesom Barkerom, a tu je i saradnja sa proslavljenim Mahmutom Orhanom („Forgive Me“), kao i izlet u hispanofonu sferu sa Bomba Estéreo u „Playa Grande. Na kraju su završili i na soundtracku za film „Birds of Prey“, pa je pesma Feeling Good postala za šire mase najprepoznatljiviji zaštitni znak benda.

Korišćenje profanosti koje je baš baš često kod Sofi Tukker je u oštroj suprotnosti sa njihovim šarenim spotovima, „štreberskim“ seksepilom i internacionalnim poigravanjem ritmovima i jezicima, ali… možda i nije. U svetu neo-hipstera.

Bez želje da se pravdaju, Sofi Tukker uopšte ne ulaze u preterane vokalne ili sviralačke bravure – često su im pesme repetitivne i hipnotičke, od svega nekoliko tonova, a zaštitni znak njihovog zvuka je Sophieno sviranje gitare sa nekoliko „tamnih rifova“, koji su neka mešavina indie-rocka i bluesa, gotovo pa posuđenica od Depeche Mode (samo dodatno razrađena). Neke od pesama su navele novinare i kritičare da ih svrstaju u house ili EBM žanr, ali da mi to kažemo prostije: to su pesme pravljene uglavnom za dobar provod, ali ne glup dobar provod. Ako analizirate njihove tekstove, videćete da su teme često ozbiljnije. A ponekad na smešan način govore o obrascima ponašanja („Sa Bogom ležem, sa Bogom se budim, popijem piće, vrti mi se u glavi (zaglupim)“ – „Drinkee“, doduše, te je stihove napisao brazilski pesnik Chacal). Dobar pop za 2023.

Vratili su se „korenima“ i pevanju na portugalskom u duetu sa Amadou & Mariam (ovi pevaju na bambara i francuskom!) pesmom Mon Cheri 2022, i još jednim veselim i šarenim spotom. Videćemo ih 8. jula na EXIT festivalu, a kao onomad kod Dennisa Rodmana, nismo sigurni koju će boju kose Tucker imati te noći. Dobro, sigurni smo da će biti čupava i dominantno bela, ali za „dugine pramenove“ niko ne garantuje kojeg će hromatizma biti. 

Žikica Milošević

Slične vesti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram