fbpx

Pryda, Cirez D, Sheridan, Tonja Holma, AxEr, Moo, A&P Project, Dukes of Sluca, Fiol Lasse, Groove System, Hardform – a ustvari Eric Prydz

Kao što ste primetili u naslovu – Eric Prydz koristi mnogo pseudonima, a razlog tome je eksperimentisanje sa muzičkim žanrovima. 

Poreklom iz Švedske, Eric je na sceni više od 15 godina. Danas, jedan je od najpoznatijih producenata i predstavnika underground scene. Iza sebe ima 3 producentske kuće – Pryda, Pryda Friends i Mouseville. Slavu je stekao 2004. objavivši singl „Call on me“, prepoznajemo ga i po remiksu pesme Pink Floyd-a „Another Brick In The Wall“ , a u novije vreme po himni „Pjanoo“. Prydz pravi elektronsku muziku koja sadrži različite subžanrove, oni zvukovi koji se izdvajaju u njegovoj muzici su house, minimal i techno. 

Ono što je zanimljivo u vezi sa Ericom je to što ima strah od letenja, no to ga ne sprečava da ima nastupe širom sveta. Svaka producentska kuća bila je razvijena kako bi Ericu dala prostora za pravljenje numera prema njegovim pravilima. Za njega je bilo važno da se povuče u studio nakon prethodnih uspeha gde će moći da nastavi rad bez ikakvog pritiska i rasporeda. Želeo je da kontroliše svoj imidž i sudbinu – nešto što je izuzetno važno za njega i njegovu karijeru. Plasman producentskih kuća bio je u pravom smislu underground, bez promocija, pojave u medijima i dizajnerskog identiteta – sve to se pokazalo veoma uspešnim. 

Producentske kuće Pryda i Mouseville su isključivo za njegove sopstvene produkcije koje su postale uticajne u muzičkom svetu. Pryda Friends je nastao kako bi numere Ericovih kolega mogle da budu objavljene tu. Eric se pokazao kao umetnik koji može da spoji komercijalni uspeh sa uspehom underground-a – nešto što retko ko može da postigne i održi. Oduvek je uživao u stvaranju muzike. Kao mali svirao je klavir i ubeđivao je roditelje da mu kupe tastaturu kako bi mogao da pravi svoje pesme zabave radi. Bio je i bubnjar u bendu „Enemy Alliance“, imali su turneje po Švedskoj i san mu je bio da postane sledeći Kraftwerk. 

Njegova prva numera nastala je skoro sasvim slučajno. Napravio je mnogo novog materijala i snimio ih na kasetama groovebox-a i poklonio ga prijatelju koji je držao prodavnicu odeće u Švedskoj. Kasete su pronašle svoj put do EMI kancelarije u Londonu i 2000. godine uz njihovu pomoć nastao je hit „By your side/Mr Jingles“. Nakon zajedničkog početnog uspeha EMI je uputio Erica na njihovu vodeću kuću Credence. Njegovo ime postalo je jedno od najpopularnijih u house muzici, a njegova originalna verzija „Slammin“ sa EP3 trake postala je najslušanija instrumentalna melodija na Ibici leta 2003. godine. Dobijao je razne ponude za saradnju i radio je sa mnogim popularnim umetnicima današnjice. 

Neki od njegovih najpoznatijih hitova su Call on me, Pjanoo, Opus, Allein, Liberate, Shadows, You, Glow, Generate, We Are Mirage. Eric Prydz u Srbiji je nastupao nekoliko puta a sledeće godine imaćemo priliku da ga slušamo na zatvaranju Exitove mts Dance arene uz Four Tet-a. 

Pisala: Andrijana Stojanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *