fbpx

Predstavljamo: Black Hole Fest – Vrbas

Sledeća stanica, Black Hole Festival koji se održava u Vrbasu! U nastavku možete da pročitate kako organizuju festival, sa kakvim preprekama se suočavaju i slično.

  1. Možete li nam reći kako je nastao vaš festival/organizacija i koja je bila vaša zamisao/vizija?

Black Hole Fest je prvi put održan 2014. godine, nakon uspešno održane Black Hole žurke, koja je održana godinu dana ranije. Festival i organizaciju je osnovalo pet ortaka iz kraja, koji su gajili veliku strast prema elektronskoj muzici, kao i prema sportskom terenu Jamurača, na kome se inače cela ova priča odvija. Cilj nam je bio da napravimo događaj kojim ćemo moći da prikupimo nešto novca i uložimo ga u renoviranje najstarijeg terena u Vrbasu, jer je uvek dobijao najmanje pažnje od opštine i ostalih donatora, a od velikog je značaja za naše odrastanje.

2. Možete li nam reći nešto više o ljudima, odnosno timu koji radi na organizaciji festivala /događaja?

Kao što sam pomenuo, Black Hole ima pet organizatora i svaki od njih vodi po jednu bitnu granu organizacije. Svaka grana je od velike važnosti za festival, jer ako jedna ne radi dobro, plan ne može da se uspešno sprovede u delo. Naravno tu je svake godine i desetak volontera, koji su naši poznanici, komšije ili rođaci jer nam je bitno da razumeju našu priču, žrtvu i rizik i tako daju svoj maksimum i svoj doprinos ovoj priči.

3. Koliko vam je zapravo potrebno vremena da bi organizovali jedan događaj/festival?

Oko festivala ima posla gotovo cele godine. Od jurnjave za konkursima i prikupljanjem finansijskih sredstava u početku godine, pa do promo turnije koje svake godine održavamo u nekim od najvećih vojvođankih klubova pre samog festivala, a naravno da nema odmora ni posle festivala, jer se tad polažu računi i pravi projekat za sledeću godinu.

4. Koji su najčešće prepreke sa kojima se suočavate u toku organizovanja?

Za ovo višegodisnje iskustvo što smo stekli, verujemo da je vreme najveći faktor za uspešno održavanje festivala. Sav vaš trud i sve što ste uložili može da padne u vodu, ukoliko vam na samom otvaranju počne oluja, koja nije najavljena ni na jednoj vremenskoj prognozi i koje vas jednostavno iznenadi. Priroda je to, protiv toga se ne može… Naravno tu su i finansije, kojih nikad nema dovoljno… To vam diktira kakvu ćete produkciju moći da priuštite i koje artiste možete da bukirate, jer vam najviše od toga zavisi posećenost festivala.

5. Da li grad (mesto, mesna zajednica) podržava i pomaže vašoj organizaciji/festivalu?

Black Hole Fest i sama organizacija nije u vlasništvu opštine, ali u poslednjih par godina imamo njihovu podršku i odličnu saradnju. Mi verujemo da Black Hole festival može samo dobro da donese našoj zajednici i da je od velikog lokalnog značaja.

6. Smatramo da je veoma važno da stanovnici zajednice budu upoznati sa dogadjajem koji organizujete, možete li nam reći kakve su njihove reakcije na festival?

I pored toga što smo mala sredina, imamo veliku podršku naših sugrađana, jer bez njih ništa od ovoga ne bi ni bilo. Veoma nam je važna njihova podrška i da razmeju naše ciljeve. Pokazali smo se u mnogim humanitarnim događajima i preuzeli održavanje sportskog terena na kojem se festival održava od samog početka, gde se svakodnevno igra veliki broj dece. Komšije su tu za nas, a i mi za njih.

7. Da li možete da izdvojite godinu festivala koja je za vas bila posebna i zbog čega je to tako?

Ne mogu da izdvojim godinu jer je svaka posebna na svoj način i svaka godina je nova lekcija…Mi smo relativno mlada organizacija i stalno naučimo nešto novo.

8. Na koji način možemo da doprinesemo festivalu/organizaciji?

Vi ste na neki način već pomogli samim interesovanjem za našu priču, ali bi nam mnogo značilo ako nas budete pratili u narednom periodu i podelili novosti o Black Hole festivalu putem vaših portala i stranica.

9. Kada je vaš sledeći događaj? 

Naš sledeći događaj bi trebalo da bude Black Hole #6 i trebalo bi da bude realizovan 14. i 15. Avgusta, ali zbog aktuelne situacije sa korona virusom, moraćemo da bude strpljivi još neko vreme…

https://www.instagram.com/blackholefest/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *