Poseban B2B tehno ugođaj: ANNA i Sama’ Abdulhadi na ovogodišnjem Exitu

07.05.2022.

B2B setovi na mts Dance Areni su zaista poslastice i prilika da omiljene elektronske izvođače vidimo u sasvim novom svetlu. Oni su najbolje od oba izvođača.

Naravno da se didžejevi trude kada vide desetine hiljada ljudi ispred sebe, ali se posebno iscimaju uvek kada su im kolege tu. Još ako su te kolege prijatelji, odnosno neko koga i muzički poštuju…

Ove godine jedan od najinteresantnijih momenata lajnapa mts Dance Arene su dve sjajne žene koje su se individualno predstavljale domaćoj publici. ANNA je bila deo showcase večeri prestižne NovaMute etikete, dok se Sama’ prvi put predstavila Srbiji prošle godine na No Sleep Novi Sad bini, a potom je uvela Beograd u 2022. godinu na Central Dance Eventu.

Brazilka ANNA bila je redovna u vrhu Beatport Techno liste i pre nego što ju je legendarni Daniel Miller pozvao da bude deo Mute porodice. Za njega je napravila traku „Razor“ igrajući se Rolandom MKS-80, sintisajzerom iz ’85, za koji kaže da joj je omiljeni. Suvi tehno začinila je sočnim basom, a svaki njen novi potez ostavlja utisak da je više nego promišljen.

„Dreamweaver“ i „Escapisam“ su druga strana ploče tog EP-ja koji je svojevrsna prekretnica u njenoj karijeri. Predstavljaju densflor zicere koji pokazuju da su jednostavna ideja i precizna egzekucija najbolja kombinacija. Prva seče granicu belgijske i detroitske škole, dok je druga hladnokrivniji hod po tehno-trens oštrici.

Nove pikove u svojoj produkciji imala je u proteklom periodu sa „Hidden Beauties“, kao i remiksom Jona Hopkinsa koji sada beleži impresivne strimove i na servisu Spotify. Tu je i originalna traka za Tale of Us, ali i izdanja za lejblove kao što su Drumcode, Hotflush, Clash Lion i Domino. Deluje da posebno sija kada dobije poziv od Kompakta, a traka koju je uradila sa Kittin bezobrazno je pravljena da bude himna rejvera, što i postaje.

Kada ju je stavio na naslovnu stranu malo pred početak pandemije, DJ Mag je ocenio da „didžejing nije nešto što ANNA radi, već ono što jeste“.

Veoma rano je počela da se bavi muzikom, već sa 14, jer je njen otac držao manji noćni klub blizu Sao Paola. Zato sada ima već dvadeset godina iskustva, ali i dalje mnogo energije, što je izdvaja od konkurencije.

Sama’ Abdulhadi priznala je da joj je cilj bio da Palestinu pozicionira na svetskoj muzičoj mapi, te s ponosom nosi titulu nezvanične kulturne ambasadorke svoje zemlje u svetu. Svoju muziku opisuje kao „berlinski tehno“, ali je ona doživljava „na libanski način“.

Nakon studija audio inženjeringa na SAE u Londonu i rada u filmskoj i muzičkoj industriji, didžejing postaje njen fokus. Njen Boiler Room set, koji se bliži 10. milionu pregleda, doneo joj je globalnu popularnost i doneo joj čak 40 bukinga za samo jedan dan.

Imajući u vidu odakle dolazi, a kojim se poslom bavi, očekivane su bar manje kontroverze. U toku snimanja jednog od setova za Beatport, uhapšena je krajem decembra 2020. godine, zbog optužbi za skrnavljenje svetog mesta. Dok je bila u zatvoru objavljivala je muziku – remikse Jane’s Addiction i vokala Jima Morrisona, a kasnije je objavila i prvu originalnu traku za Circoloco, pod nazivom „Reverie“.

Vojkan Bećir

Slične vesti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram