fbpx

Od studenta stomatologije do miksete – Nina Kraviz

DJ, producent, prateći vokal – Nina Kraviz, važi za jednu od najomiljenijih di-džejeva kada je u pitanju provod na Exit Dance areni. Poreklom iz malog grada Irkutsk u Rusiji, prvobitno je studirala stomatologiju. Dolazi iz porodice u kojoj muzika zauzima jedno posebno mesto. Kao dete slušala je Led Zeppelin i Pink Floyd – rok sa elektro zvukom. Kasnije, njen muzički ukus prerastao je u Detroit techno, Chicago house i Acid techno. 

„Miks govori o trippy acid snu sa mnogo različitih emocija, kako je snimljena u različitom vremenu i na različitim mestima, u različitim okolnostima, prirodno je da sadrži različite emocije. Isključivo sam koristila neobjavljenu muziku, ili retke stare numere, ništa preko toga – nema trenutnih izdanja. Mešavina je nevidljivi most između prošlosti i budućnosti koja zapravo jeste sadašnjost.“ – rekla je Nina za Fabric 2016.

Kao student stomatologije,  radila je kao voditeljka na radiu i pisala je za jedan muzički časopis. Kada se preselila u Moskvu, njena strast za muzikom prerasla je u DJ. U to vreme hobi joj je bio skupljanje ploča. Nastavila je da radi za muzičke novine i kasnije je postala asistent u izvođačkoj/koncert agenciji gde je upoznala mnogo sjajnih izvođača. Juan Atkins joj je bio velika inspiracija, smatra se da je on bio jedan od osnivača techno muzike. Nekoliko godina je puštala muziku na funk žurkama. Njeno pisanje pesama preraslo je u to da ona postane pevačica, teksopisac i koproducent u bendu „My Space Rocket“. 

2008. godine napustila je bend i krenula je samostalno da se bavi muzikom. Takođe, par godina pre toga bila je pozvana na Red Bull muzičku akademiju u Sijetlu, no zbog toga što nije dobila vizu nije mogla da ode. O muzičkoj produkciji, umesto tamo, učila je u Melburnu. Te 2008. godine snimila je dosta muzike koju je kačila na MySpace pod pseudonimom Damela Ayer. U međuvremenu postala je cenjen DJ u Rusiji uz povremene međunarodne nastupe. Uporedo sa tim, završila je stomatologiju i radila je kao zubar u bolnici za ratne veterane, a takođe je i učila kako bi dobila viši čin u struci. 

Osnovala je svoj „record label“ TRIP, i time je na elektro scenu uvela audio-vizuelni koncept i niz novih imena. Uprkos niskom stavu i specifičnoj nekonformističkoj vrsti muzike, uspeli su da obeleže 2015. godinu sa Bjarki hitovima – „I Wanna Go Bang“. To je sigurno bila najveća techno traka u toj godini. 

Iza sebe ima par albuma od kojih su najpoznatiji „Nina Kraviz“ i „Fabric 91“, nekoliko singlova od kojih preporučujemo: I’m Week, Ghetto Kraviz, Dream Machine i I Want You. 

Do sada bila je nominovana za Techno award – DJ Awards-a, kao i za najboljeg ženskog techno izvođača 2019 i 2020. godine – International Dance Music Awards-a. 2018. je osvojila nagradu za najboljeg ženskog izvođača – underground International Dance Music Awards-a. 

Nastupala je na velikim svetskim festivalima, održala je set na Kineskom zidu čime se defitinivno upisala u istoriju. U Srbiji je nastupala nekoliko puta na Exitu i No Sleep festivalu. 

Pisala: Andrijana Stojanović 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *