Miloš Vujović za FIS: Što se tiče saradnje sa kolegama, to je esencijalno na srpskoj sceni

18.07.2022.

Prvi nastup mu je bio pre 20 godina, a danas je jedan od najpopularnijih techno DJ-eva u Srbiji i regionu -Miloš Vujović. U ovom razgovoru sa nama, priča o tome u kom pravcu se kreće techno scena u Srbiji i upoređuje je sa regionom. Miloš takođe poručuje mladim DJ-evima i producentima da treba da se drže zajedno!

 • Kako bi uporedio domaću i stranu publiku? U kom pravcu se kreće scena u Srbiji?

-Domaća publika je jako dobra, a i scena se kreće u dobrom pravcu. Biće sve jača i jača s obzirom da imamo jake festivale, jako dobre organizacije i jako dobre promotere.

 • Koji su tvoji preferirani načini za saradnju i interakciju sa kolegama? Šta misliš o deljenju muzike, b2b-ovima ili razgovoru o idejama?

– Mora da se deli muzika, to je prvo i osnovno. Svi možemo da skinemo istu muziku, svi možemo da radimo isto, ali bitno je razmenjivati ideje. Ja uvek dajem muziku i ideje za trake ko god da me pita. Što se tiče saradnje sa kolegama, to je esencijalno na srpskoj sceni. Mislim da smo mi dosta podeljeni po klanovima, kao i u svakoj stvari u Srbiji što jesmo, ali treba da se držimo zajedno, pogotovo mladi DJ-evi, da prave sebi lepu komunu i da se to razvija u pravom pravcu.

 • Kakav si privatno, a kakav si u javnosti?

– Privatno mica, u javnosti divljak (smeh). U javnosti sam isto ,,mica’’, a to ,,divljaštvo’’ se dešava na stage-u. Tu najviše pokazujem šta volim i šta mi najviše prija.

 • U kojoj stranoj državi bi voleo da nastupaš, a u kojoj nisi bio do sad?

-U Nemačkoj nisam bio, nisam nastupao ni jednom do sad. Jako bih voleo u Berlinu da radim. Da ne kažem Berghain i svi ostali koji su možda malo van okvira techna koji ja vrtim. Ima jako puno klubova uopšte, u celoj Nemačkoj, u kojima bih voleo da radim.

 • Kako vidiš klabing u Srbiji? Kakva je situacija u okolnim zemljama?

– U okolnim zemljama ima više dobrih klubova nego kod nas. Kod nas ima manjka klubova. Scena je slabija u regionu, barem koliko sam ja video. U Bosni ima dobrih festivala, kod njih je to krenulo lepo da se razvija, recimo Fresh Wave. Klupska sezona u regionu je jača nego kod nas, ali nadam se da ćemo se mi izjednačiti sa njima, u jednom momentu.

 • Primetili smo da ti se stil rapidno menja. U kom pravcu si se uputio i koji je krajnji cilj kad je u pitanju produkcija?

– Ima jedna interesantna stvar, što su stariji DJ-evi sve više omekšavaju, a ja idem sve gore i gore. Idem na jako veliku bitažu, 140-145 BPM-a, taj stari old-school loopy techno. Sada se vraća taj tvrđi techno i mnogo mi se sviđa, zato što kreće opet taj groove koji je bio pre 15-ak godina. To mi mnogo prija. Svaka sledeća traka koju napravim je brža od prethodne. Napraviću novi projekat koji će da bude malo tvrđi techno. Neće biti skroz ,,hard’’ ali će da bude berlinski, jači techno.

 • Kako su nastali krilatica ,,Sad ga zakomplikuj” i čitava Instagram stranica ,,Brt sa rejva”?

– ,,Sad ga zakomplikuj’’ je bilo 2006. u Smederevu u klubu Enigma gde smo vrteli na tri gramofona, old-school techno. Sve odzvanja, raspada se, ludilo unutra, ne može brže i dolazi lik, sa naočarima onim brzim i kaže ,,Matori, sad ga zakomplikuj!’’. Rekoh ,,Gde ćeš, burazeru, komplikovanije od ovoga, sve na sve strane pada, šta da radim??’’. Od tad smo počeli jedni drugima da dobacujemo ,,sad ga zakomplikuj, sad ga zakomplikuj’’. ,,Brt sa rejva’’ su meme-ovi sa stvarima koje su mi se desile u jednom momentu u životu. Sve što sam video i čuo iz realnog klabinga prebacujem na tu meme stranicu.

 • Kada ti novi mladi producenti pošalju trake na review, da li si objektivan ili subjektivan na kritikama?

– Surovo objektivan. Meni recimo, kad sam kretao da radim, je vrlo značilo da mi neko kaže odmah kakva je traka, da mi stvarno ukaže na stvari koje treba da menjam. Dosta puta se dešavalo da meni kaže neko šta treba da promenim, a meni nije jasno to što treba da promenim, ne čujem to. To prebacujem sad na mlade producente, ko god mi šalje svoje radove, ja sve preslušavam i šta prvo čujem da ne valja kažem odmah, da bi to mogli da poprave i da bi to bilo na kraju kako treba. Što pre uoče svoje greške to će bolje da rade posle. Mora tako.

 • Kada bi organizovao sopstveni festival/žurku, ko bi bili glavni izvođači?

– Najradije bih organizovao mid-size festival gde bih gurao domaće DJ-eve sa po jednim stranim imenom, koje se nije još toliko probilo na scenu, a ima ih jako puno. Jako dobri mid-range DJ-evi koji vrte po Evropi. Ima iz Turske jako dobrih DJ-eva koji izdaju na sličnim label-ovima na kojima ja izdajem i Italijana ima naravno ,,milion’’, to su otprilike range-ovi DJ-eva koje bih hvatao. Time bih dizao cenu festivala, ujedno i promovisao DJ-eve i razmenjivao kontakte.

 • Tri najomiljenije stvari u životu?

-Mačke, techno i Snickers.

 • Anegdota sa giga?

– Na ,,Brt sa rejva’’ ima skoro sve. Ima još par stvari koje nisam ispričao. Recimo bila je jedna interesantna stvar koja se desila u Tijuana-i jednom kad sam vrteo. To je bilo pre nekih 7 godina, after u sedam ujutru. Jedna od devojaka mi je polizala ćelu. Samo sam osetio nešto mokro na potiljku, pomislio sam da nešto kaplje dok se ona kikotala. Pored toga, bacali su mi pare kao na narodnjacima, po 50 i 100 evra, par hiljada dinara. Bilo je svega, ovo su neke pristojnije stvari.

Slične vesti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram