Honey Dijon: Suverena house vladarka

09.06.2022.

Naširoko obožavana, Honey Dijon je američka DJ-ica srednje generacije, koja pleni harizmom za i van DJ pulta. U njenim setovima (na najvećim svetskim festivalima i eminentnim klupskim žurkama) vlada haus zvuk, uz blend diska, tehna, fanka, soula i r’n’b-ja. Svoju genijalnost i posvećenost preslikava na sve aspekte života i rada – ona je i modna ikona i LGBT+ aktivistkinja. 

Rođena kao Honey Redmond, odrasla je ’70-ih u Čikagu, gradu koji će kasnije biti prestonica haus žanra. Subkultura i muzički milje ovog grada ostaviće dubok uticaj na Honey, kao i njena porodica. Svoje prve muzičke korake napravila je za gramofonom svojih roditelja, upijajući zvuke sa soul i r’n’b ploča. Kratka ljubavna priča: čula je muziku i zaljubila se.

Pet decenija kasnije ona je jedna od najvećih ženskih DJ-eva na svetu, sa tri albuma i desetinama singlova i EP-jeva. Žaštitni znak joj je upravo to što je žanrovski kameleon, vešto se kreće kroz najrazličitije žanrove, zadržavajući prepoznatljiv haus zvuk.

Mentor, a sada i dugogodišnji prijatelj joj je niko drugi do veliki Derrick Carter. Nakon preseljenja u Njujork, upoznala se sa muzičkim gigantom Dannyem Tenagliajem, koji joj je takođe bio veliki izvor inspiracije. Ova spojnica Čikaga i Njujorka je očigledna i u njenim trakama i setovima. Takođe, Honey određen deo godine provodi i u Berlinu, a ovaj grad i njegova muzika su takođe ostavili neizbrisiv trag na njen umetnički izraz. 

U tom kontekstu, jednom prilikom je izjavila: „Mnogim ljudima sam asocijacija na swingy Čikago i klasični house i disco, ali takođe mogu i da iznesem jak ritmičan techno“. Muziku je objavljivala pod izdavačkim kućama kao što su Stereo Cool i Classic Music Company.

Love Is A State Of Mind“ njen je sveži singl, objavljen pre samo pola meseca, a u okviru predstojećeg albuma „Black Girl Magic“.

Dugo je vrtela muziku na modnim revijama i umetničkim izložbama. Pasija koju gaji prema modi, ali i aktivizam u domenu LGBT+ prava, odveli su je do toga da potpiše ugovor sa velikom modnom kućom Calvin Klein. Naime, prošle godine bila je jedno od zaštitnih lica ove modne kuće za njihovu LGBTQIA+ kampanju.

Kako je trens osoba, glasno se zalaže za prava LGBT+ zajednice, što kroz otvorene stavove u svojim intervjuima, što kroz muziku. Tako je sa numerom „Downtown“, koju je izbacila prošle godine, a koja slavi kvir i trens kulturu.

Zbog svega ovoga ne propustite njen nastup na Petrovaradinskoj tvrđavi ovog leta, na, zna se, Exitovoj mts Dance Areni.

Vanja Ratković

Slične vesti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram