Apgrade Apcast – Matej Rusmir

11.08.2023.

Matej Rusmir je jedan od najmlađih producenata i DJ-eva lokalne scene. Studira dizajn zvuka na Fakultetu Dramskih Umetnosti, viđamo ga u DJ booth-u Dragstora gde je rezident a njegova izdanja se vrte u miksevima evropskih tastemaking DJ-eva. Ove godine otvara glavni program Apgrade festivala koji će biti održan 15. i 16. septembra u Luci Beograd i koji predvode Richie Hawtin, Marcel Dettmann, Sama’ Abdulhadi, Curses, Dr. Rubinstein i Tijana T. Tim povodom Matej Rusmir spremio je eksluzivan mix za Apcast serijal i odgovorio na nekoliko pitanja.

Koliko si godina imao kada si napravio prvu stvar, odakle ideja da kreneš da se baviš muzikom?

Između šestog i sedmog razreda sam instalirao FL Studio. Tada je i nastala moja prva traka, sa možda 13 godina. Do tada sam sigurno godinu dana radio u online programu Soundation gde sam samo ređao loop-ove. Pre toga sam svirao gitaru, išao u muzičku i nisam ni znao za elektronsku muziku. Sa korišćenjem DAW-a sam počeo da razmišljam o ritmu i ostalim elementima pesme, ne samo o melodiji. Prirodno sam pojačavao kick i bass i pravio neku čudnu elektronsku muziku koja se oslanjala na zvuk bendova koje sam slušao. 2014-te otišao sam na MAD Festival i tada prvi put uživo čuo muziku koju sam zamišljao da pravim. Ta jedna noć na festivalu mi je definitivno potpuno promenila pogled na produkciju i od tada mi je fokus na elektronskoj muzici.

Kako dolaziš do muzike koju slusaš i one koju pustaš u setovima i da li uopšte praviš razliku?

Trudim se da podjednako slušam oba, ali imam periode gde ne slušam ništa osim muzike koja mi se pušta. Što se takve muzike tiče, najviše vremena provodim na sajtovima BandCamp, Bordelo A Parigi, One Eye Witness, Discogs… Volim da upadnem u rabbit hole label-a i izvođača za koje nisam čuo, i tako ceo dan tražim nešto što mi se sviđa. Nemam naviku da proveravam da li je neko od producenata koje slušam izbacio nešto novo, uvek se osećam kao da moram što pre da otkrijem nekoga za koga nisam čuo. Elektronsku muziku slušam na bajsu, u prevozu i kod kuće.

Blizu moje kuće se u Balkanskoj otvorila prodavnica ploča, pola muzike koju prodaju je trance i techno iz 90ih i 2000ih. Kada god imam vremena svratim i tamo, nisam mnogo traka uspeo da nadjem ali svakako je zanimljivije iskustvo od sedenja za kompom.

Da li postoji klub ili clubnight koji je imao presudan uticaj na tebe? Šta je najznačajnija stvar koju lokalna scena poseduje u ovom trenutku? 

To bi definitivno bile Yes žurke u Drugstore-u i na 20/44. Do tada nisam razmišljao o mešanju žanrova na taj način. Vajb tih žurki je za mene uvek bio koliko divlji toliko i intiman na neki način. Čuo sam muziku kakvu nisam znao da postoji, a ta raznovrsnost je definitivno uticalo na moju produkciju. Drugstore i Yes žurke su me navukle na beskonačno kopanje nove muzike.

Sviđa mi se što scena sama po sebi nije prevelika. Moja iskustva su bila takva da koliko ja sebe uložim u nešto toliko uspem i da dobijem. To je dosta dobro za nekoga ko tek počinje. Većinu lokalnih izvođača poznajem, i DJ-eva i bendova. Što se nas malo mlađih tiče, svi uspevamo da se povežemo i radimo na sličnim stvarima. Učimo jedni od drugih skill-ove koje nemamo i podržavamo muziku koju pravimo i izdajemo. Ipak, voleo bih da neke manje poznate žurke i DJ-eve ne posećujemo samo mi koji smo u tome duže vreme.

Dobio si budžet da urediš line up festivalske bine, ko je na line up-u?

Benedikt Frey

S.O.N.S.

Sanju Hargun

Vladimir Ivkovic

Blawan

Front De Cadeaux

Slušali smo tvoje YES izdanje, kako je došlo do toga?

To su trake koje sam radio godinama. Kao što i piše u opisu izdanja “Six Months” – počeo sam da ih radim dok sam imao polomljen vrat i dosta vremena provodio kod kuće. Imao sam vremena i napravio sam svoj sample pack koji sam koristio u sve četiri trake.  Ideje sam dobijao najviše iz svoje polu pokvarene električne gitare kojom sam i pravio većinu semplova. Skoro dovršene trake sam slao Stefanu (Stewie Whisper-u) i on me je usmerio ka konačnom dovršavanju traka. Tako su i završile na Yes-u.

Na izdanju pre tog “Third World Capital” izdao sam još jednu traku na kojoj sam takodje godinama radio. Na kraju srednje škole otisao sam na trance stejdž na Exit-u i to je bilo još jedno iskustvo koje mi je potpuno promenilo pogled na muziku. Pod tim utiskom napravio sam traku “Sestra”.

5 AM je i zatvaraš set, koja tri treka pustaš?

Ten Lardell – Timekeeper

Josh Abrahams – Step Into Paradise

Darren Christian – Uni-Fiktion

Daj nam tri linka za stvari koje preporucuješ da poslušamo?

https://2020vision.bandcamp.com/track/no-change-to-how-i-feel

https://alterechoe3.bandcamp.com/track/warning-130-lockdown

https://wajang.bandcamp.com/track/amor-satyr-atola

Sta slušamo u Apcast setu?

Poslednjih meseci obraćam pažnju na više trancey muziku. Zanimljivo mi je da radim trake koje vuku ka tome. Hteo sam da napravim mix tehna kakav inače puštam i tih traka sa trancy elementima. To je mix kakav bih voleo da puštam u prime time slotu ovih dana, a evo i trek liste:

 •  Benedikt Frey – Releipsuahcs
 •  Khidja – Am I Really Here
 •  Mogambo – Chakkar
 •  D-Mob – We Call it Acid
 •  Corporal Young Drums 7am Remix
 •  Turkana & Authentically Plastic – Salz
 •  Marcal – Bionic Jungle
 • Gabriella Vergilov – One Step Ahead
 •  Sanju Hargun – Pigeon Attack
 •  Steve Maria – Androgenia
 •  Blenk – Vibration
 •  Timothy Clerkin – The Future
 •  Mr. Ho – No Change To How I Feel
 •  Josh Abrahams – Step Into Paradise
 •  S.O.N.S. – Taj Mahal
 • Unknown Artist – Dark Origins

Mix ispod:

Slične vesti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram